Ви коли-небудь розмовляли самі з собою? Інколи, коли я працюю над чимось, то знаходжу корисним думати вголос. Зазвичай роблю це під капотом автомобіля. Це допомагає вибрати найкращий варіант полагодження машини. Буває трішки ніяково, коли хтось застає мене за такою “бесідою” – хоча більшість людей щодня часом розмовляють із собою.

Псалми містять багато прикладів “розмов із собою”. І автор Псалму 114 не є виключенням. У вірші 7 він пише: “Вернися, о душе моя, до свого відпочинку, бо Господь робить добре тобі”. Нагадування собі про Божу ласку та вірність в минулому було для псалміста практичним засобом підбадьорення себе в теперішній момент. Подібні “бесіди з собою” часто можна знайти в Книзі Псалмів. В Псалмі 102:1 Давид каже собі: “Благослови, душе моя, Господа, і все нутро моє святе Ймення Його!” А в Псалмі 61 він наказує собі: “Тільки від Бога чекай у мовчанні, о душе моя, бо від Нього надія моя!” (Пс. 61:6).

Корисно нагадувати собі про Божу вірність та надію, що маємо в Ньому. Можемо, наслідуючи приклад псалміста, знаходити час для згадування багатьох тих моментів, коли Бог чинив нам благо. Це приноситиме велику втіху й підбадьорення. Той Самий Бог, Хто був вірним у минулому, являтиме Свою любов до нас і в майбутньому.